Jouni J. Särkijärvi Yhteiset asiatkin pitää hoitaa kunnolla

Sote ja EU-oikeus

Kun en ole nähnyt mitään selostusta EU-oikeuden vaikutuksesta sote-ratkaisuihin ja notifioinnin roolista, kirjasin alle omia käsityksiäni. Oletan ja toivon, että joku paremmin asiat tunteva korjaa niitä, ja olemme sitten kaikki viisaampia.

Ongelmakysymykset:

-        mitä määräykset valtion tuesta vaikuttavat

-        mitä kilpailulainsäädäntö vaikuttaa

-        mikä on notifioinnin rooli

-        mitä tapahtuu, jos toimitaan virheellisesti

Valtiontuki yrityksille on pääsääntöisesti kielletty EU:ssa. Suomi ei ole saanut lupaa poiketa pääsäännöstä. Jos kuitenkin järjestelmä on sellainen, että kaikki halukkaat voivat saada tukea, tuki ei vääristä kilpailua ja on sallittu.

Jos yksityiset yritykset voivat osallistua lakisääteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamiseen ja saada tästä korvausta, on tästä maakunnalta saatava korvaus valtiontukea. Tällöin ratkaisevaa on, voivatko kaikki (kriteerit täyttävät) halukkaat toimijat ryhtyä tarjoamaan palveluja ja saada maakunnalta korvauksen. Yksityisiä palvelutuottajia ei siksi tule erikseen hyväksyä subventoitujen sote-palvelujen tuottajiksi. Sen sijaan voidaan määritellä kriteerit, jotka tuottajan tulee täyttää.  Maakunta voi myös kilpailuttaa tietyn kokonaisuuden julkisen hankinnan pelisäännöin.

Jos jollain alalla on markkinaehtoista tuotantoa, ei julkinen valta saa kilpailla yksityisten toimijoiden kanssa paremmilta lähtökohdilta. Julkisen toimijan tulee esimerkiksi kattaa liiketoiminnallaan samat kustannukset kuin yksityiset, sen tulee olla verotuksessa samassa asemassa ja sillä tulee olla todellinen liiketoimintariski (eli se voi mennä konkurssiin). Maakunnan liikelaitos ei täytä näitä kriteerejä.

Notifiointi EU:lle tarkoittaa, että säädös toimitetaan tutustuttavaksi ja että muilla jäsenmailla ja komissiolla on oikeus määräajassa reagoida siihen ja saattaa sen EU-oikeudenmukaisuus tarkastettavaksi. Pääsääntönä on, että suunnitelma yritykselle myönnettävästä valtiontuesta pitää notifioida komissiolle ennen tuen myöntämistä. Tukea ei saa laittaa täytäntöön ilman komission hyväksyntää. Tästä on kuitenkin lukuisia poikkeuksia, joiden osalta komission ennakkohyväksyntää ei tarvita, mutta tuesta tulee tehdä jälkikäteisilmoitus komissiolle 20 työpäivän kuluessa. Palveludirektiivi taas velvoittaa notifioimaan kansalliset lupajärjestelmät, joissa määritellään direktiivin luettelon mukaisia lupaehtoja (eli käytännössä rajoitetaan kilpailua). Suunniteltu palveluntuottajien rekisteri olisi tällainen lupajärjestelmä, koska siihen hyväksyttäisiin ilmoittautumisen perustalta.  (Lisää asiasta: Lainlaatijan EU-opas.)

Entäpä jos ei välitetä EU:sta? - Notifioinnin laiminlyönti saattaa ensinnäkin olla jo rikkomus, josta voi seurata sakkomaksu. EU voi myös kieltää toiminnan, joka on sen oikeuden vastaista, ja asettaa kiellon tueksi uhkasakon. Hankalin tapaus olisi ilmeisesti se, että EU kieltäisi maakuntien liikelaitoksia tarjoamasta sote-palveluja niiltä osin kuin ne ovat markkinoilla tapahtuvaa toimintaa. Pelkkä yhtiöittäminenkään ei tällöin riittäisi, jos toimintapääoma tulisi maakunnalta tai jos maakunta takaisi yhtiön lainoja. EU:ssa päätöksiä voivat tehdä sekä komissio että tuomioistuin, joista jälkimmäisellä on viimeinen sana.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Helsingin kuusi kaupunginhallituksen jäsentä katsoo HS:n mielipidekirjoituksessa, että sote- uudistuksella olisi dramaattiset seuraukset Helsingin kehitykselle.

Mikä on Espoon tilanne ?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mihin perustuu se, että EU-oikeus nousee esiin vasta nyt, kun sotea on hierottu jo kohta kymmenen vuotta? EU:n kilpailupolitiikka ja notifiointimenettelykin on ollut olemassa iät ajat. Onko kokoomuksessa ryhdytty katumaan? Näinhän sotesta ja maakuntauudistuksesta pääsee eroon syyttämällä niiden kaatumisesta "ulkopuolista" tahoa, Brysseliä.

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta muistutti EU-oikeudesta ja edellytti, että hallitus tarkistaa esityksensä tältä kannalta. Ei se siis ole uusi asia; uutta on lähinnä se, että hallitus kieltäytyy tarkistamisesta.
En tiedä, mitä "kokoomuksessa" pohditaan, mutta entisenä kansanedustajana esitän mielelläni kantoja lainsäädäntöhankkeisiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten valinnanvapaa yksityinen terveys-ja sosiaalipalveluiden kilpailu voisi toteuta, jos kadun toisella puolen on se ainoa kiplailija ( todellisuudessa kilpailusta riippumaton maakunnan oma julkinen verovaroin yllä pidetty palveluntuottaja terveyskeskus tms. ), ilman mitään oikeaa liiketoiminnallista vastuuta ja jonka toiminnan tappiollisuus voidaan AINA kompensoida tarvittaessa verovaroin ?

Tällaista valinnanvapautta ja kilpailua nyt ollaan Suomeen luomassa mm. Ruotsista poiketen aivan omana virkamiestyönä. Politiikot tuskin edes tietävät, missä mennään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kilpailutuksista vastaavan virkamiehen mukaan vammaispalveluiden kilpailuttamista ei voida lopettaa, koska EU:n lainsäädäntö sitä ehdottomasti vaatii. Onko asia näin?

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Jos kyseessä on julkinen hankinta eli kaupunki ostaa palvelut tuottajalta, on hankinta kilpailutettava. Jos kaupunki tuottaa palvelut itse, ei tarvita kilpailuttamista. Jos kaupunki antaa palvelun käyttäjälle palvelusetelin, jonka tämä voi käyttää asianmukaisen palvelun ostamiseen tuottajalta, ei ole mitä kilpailuttaisi. Jos halutaan rajata, keneltä palvelun saa ostaa, joudutaan periaatteet ja järjestelmä notifioimaan EU:lle, jotta se ja muut jäsenmaat voivat puuttua ehtoihin, jotka ovat syrjiviä. (Juuri tällaista hyväksymisjärjestelmää hallitus ei aio notifioida.)
Kilpailuttamisessa ja palvelun tuottamisessa on sitten erilaisia vaihtoehtoja, joista jotkut ovat tyhmiä ja jotkut fiksuja.
Kilpailuttamisvelvollisuus tarkoittaa, että päättäjä ei saa enää hankkia palvelua kuntalaisten rahoilla kaverilta. Siksi se on hyvä periaate, joka lisäksi saatiin Suomen lainsäädäntöön vasta EU:n ansiosta.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Jollain tapaa pitää varmistaa että vastuulliset päättäjät joutuvat niille nahkurin orsille siinä tapauksessa että eu-säännöksien rikkomisesta tulee jälkikäteen sanktioita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valiokunta ei voi velvoittaa hallitusta valinnanvapauslain EU-notifikaatioon

https://www.verkkouutiset.fi/valiokunta-ei-voi-vel...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Valinnanvapauden osalta hallituksen sote -ehdotus on niin vesitetty ja julkista tuottajaa suosiva, että jo pelkästään sen vuoksi kokoomuksen ei pidä sitä hyväksyä - puhumattakaan muista epäkohdista !

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

Jos palveluiden valinnanvapaus ja muut nykyiseen "So-Te":n tehtävät parannukset tulevat aiheuttamaan luvatut n. 3 miljardin euron säästöt Suomelle, alan veikkaamaan viikottain ja uskomaan myös Joulupukkiin!

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Juuri nimenomaan EUhun ja sen tuomioon kokoomus ja keskusta luottavatkin...eritoten Sipilä tuo kieroimmista kieroin. Sakoista ja maksuista viis. Näin saadaan koko julkinen terveydenhuolto ryöstettyä pois.
Sen jälkeen sanotaan vain ''EU pakotti'.

POlitiikasta on tullut hyvin härskiä ja uskoni äänestämiseen meni. Tätä ei korjata kuin kansannousulla. Porvarit ovat menneet liian pitkälle narsistisissa tavoitteissaan ja historia opettaa mitä se tarkoittaa.

En ymmärrä kuinka tyhmänä kansaa pidetään.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Tuosta yhteiset asiatkin pitää hoitaa kunnolla, tulee heti mieleen näkemäni kaupungit, suuret ja pienet, yli 80 maassa.
Mitään niin hirveää haulikkoräiskintäkaavoitusta ja kaupungittomuutta kuin Espoo, en ole toistaiseksi tavannut.
Kuka lie sellaisesta kehityksestä vastuussa !

Pekka Väisänen

Eiköhän tuota riskiä ole otettu pariin vuoteen ihan tarpeeksi,
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703082200082547..., niin ja pankit lisäksi viimeisenä Nordea.

Toimituksen poiminnat